Tel. +385 1 4664 057   info@auto-mart.hr                              

 

Cjenik

        Autodijagnostički

             uređaji               

Vaš oglas ovdje

s linkom na vašu stranicu.

Vidljiv na svih 72 stranice naše web adrese.

I to 15.000 do 30.000 puta mjesečno.

Toliko puta mjesečno namjernici posjećuju našu web stranicu.

Naravno, s ciljem pronalaženja usluga, dijelova, informacija...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                Knjige

   Popravak i servis kočnica u našem servisu

                                                              Naš    Auto - Servis

          

 

            

                         

 

                            

    

      Kada upitate nekog vozača, kakve su vam kočnice, obično odgovor glasi, odlične "auto koči ko bog". Laički gledajući, automobil ili koči ili ne. No, onoga trenutka kada ne bude kočio, znamo poslijedice. Upravo radi toga, kočnicama treba posvetiti veliku pažnju. Specijalno u današnje vrijeme, kada skoro i ne postoji vozilo sa snagom motora, manjom od sedamdesetak konjskih snaga. Prije dvadesetak godina, vozila takve snage, ubrojavala su se već u nekakve sportske verzije ili limuzine. Većina vozača, umjesto vrlo stručnog pregleda kočnica, oslanja se na kontrolu ispravnosti kočnica prilikom registracije vozila odnosno tehničkog pregleda vozila. Kontrola ispravnosti kočnica na tehničkom pregledu, relativno je jednostavna. Provjerava se, ujednačenost kočenja svih kotača. U trenutku pritiska na kočnicu, ukoliko su kočnice ispravne, rotirajući valjci izbace vozilo sa valjaka.  Instrumenti će konstatirati, da sva četiri kotača ujednačeno koče (prednji jače, zadnji retardirano). Međutim, instrumenti na tehničkom pregledu nemaju mogućnost izračuna zaustavnog puta vozila. Upravo tu je "kvaka". Naime, u prometu nije nimalo svejedno, hoće li vozilo u datom trenutku stati na četiri ili osam metara odnosno dvadeset ili pedeset itd. Upravo to, jedan je od najčešćih uzroka stradavanja na cestama. Pored toga, vozači se uvelike oslanjaju na ABS ugrađen na kočnički sistem i sa punim povjerenjem daju oduška, kako svojem temperamentu, tako i vozila. Mislim, kako i nije potrebno napomenuti, kako takva vozila vrlo često završavaju u neiskusnim rukama naše djece. No vratimo se na ABS. U prijevodu to znači, anti bloking sistem. U kratkim crtama, ABS za razliku od običnih kočnica, koči u intervalima, s prekidima kočenja u mili sekundama. Laički rečeno, pritiskom na pedalu kočnice, kočnice malo rade, malo ne pa opet tako i to iz razloga kako bi se spriječilo blokiranje kotača i proklizavanje po cesti. Znajući samo toliko malo o kočnicama a posebno onima sa ABS sistemom, nije teško zaključiti, kako kočnice ne da moraju biti ispravne, nego besprijekorne. Poradi navedenoga, u nekoliko narednih rečenica, prokomentirati ćemo slike i skice na ovoj stranici.

       Na prvoj slici, vidimo prednji disk prilikom kontrole kočnica. Na oko, kod nestručnjaka, obzirom na relativno dobre kočničke pločice (vidi skicu 5), konstatacija bi bila, prednje kočnice su u redu. No, ako pogledamo sliku 3, onda vidimo koliko je disk pohaban. Praznina (označena bijelom linijom) između diska i mjerne poluge, iznosi skoro četiri milimetra (dozvoljeno 1 mm), što može prouzročiti pucanje diska. Nadalje, uspoređujući površinu diska sa položenim ravnim mjerilom, neravnine površine su evidentne. Postavljanjem novih pločica na ovakve diskove (koje bi nalijegale samo na izbočene dijelove diska) dobili bi samo oko 35% efekta kočenja od mogućih sto, vrlo nezgodno i opasno. 

      Vezano uz ovu temu, svakako izbjegavajte savjete nadri stručnjaka, kako će se pločice prilagoditi površini diska. Kao prvo, tijekom takvog prilagođavanja, čovjek može izgubiti glavu. A drugo, prilikom tkzv. prilagođavanja, dolazi do tako velikih temperatura između prilagođavajućih površina, da se pločice karboniziraju i više nemaju kočnička svojstva. Znači, vrlo opasno i bačen novac.

     Na slici 4, vidite kako izgleda novi disk i kako bi trebao izgledati upotrebljivi stari sa minimalnim odstupanjima (cca 1/2 mm). Slika 2, prikazuje ispravne, novo montirane prednje disk kočnice. Čak i ovakav na oko jednostavan zahvat, potrebno je prepustiti stručnoj osobi, jer prilikom izmijene diskova i pločica, potrebno je provjeriti i nekoliko drugih elemenata vezanih uz njih, kao što su: ispravnost rada klipića hidraulike, vodilice čeljusti i dovodna crijeva za ulje. Svi ovi elementi prednjih kočnica, prikazani su na skici 5. I na kraju, kako bi izbjegli često mijenjanje diskova, izvršiti kontrolu pločica bar svakih deset tisuća kilometara i ne dozvoliti da im istrošenost bude veća od 70% prije zamijene. Naravno, kako bi se izbjeglo preveliko opterećenje i habanje kočnica na prednjim kotačima, treba voditi računa da su kočnice na zadnjim kotačima također u potpunosti ispravne.

      Ukoliko na vozilu, nisu i na zadnjim kotačima ugrađeni diskovi, na slici 7 prikazan je način rada i komponente zadnjih kočnica na bubnjeve. Kod ovog tipa kočnica, potrebno je bar nakon svakih pedesetak tisuća kilometara, napraviti kompletnu izmjenu elemenata te strojno obraditi bubnjeve.

  SPORTSKI  BUŠENI  DISKOVI

 

E-mail    info@auto-mart.hr 

"AUTO - MART" d.o.o.

 Sjedište: Kamaufova 2, Zagreb         Tel. 091/193 77 40            01 4664-057

Servis: Heinzelova 66, Zagreb  (najava telefonom)

 

NOVO! Naše usluge i proizvodi na 2-12 rata

Google
 
Web www.bikepark.auto-mart.hr
www.waterbike-auto-mart.hr