Tel. +385 1 4664 057   info@auto-mart.hr                              

 

Cjenik

        Autodijagnostički

             uređaji               

Vaš oglas ovdje

s linkom na vašu stranicu.

Vidljiv na svih 72 stranice naše web adrese.

I to 15.000 do 30.000 puta mjesečno.

Toliko puta mjesečno namjernici posjećuju našu web stranicu.

Naravno, s ciljem pronalaženja usluga, dijelova, informacija...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nova stranica, vidi niže

Novo! Prošireno izdanje Elektronike automobila

Naš    Auto - Servis

 

 

NOVO! Naše usluge i proizvodi na 2-12 rata

KAKO KUPITI POLOVNI AUTOMOBIL ?

TEMELJITO PROVJERITE VOZILO PRIJE KUPNJE !

         Kupnja polovnog vozila, vrlo je riskantan potez. Kupci takvih vozila, obično, oslanjajući se samo na svoje nekakvo znanje o automobilima ili intuiciju, upuštaju se u ovakvu radnju samostalno, a u najboljem slučaju povedu sa sobom mehaničara ili čak priučenog mehaničara. Bilo kako, na cesti ili u nekakvom dvorištu, teško je izvršiti pregled vozila i konstatirati stanje vozila. Zato, pročitajte ovih nekoliko savjeta, kako bi znali što kupujete.
         Prije stručnog pregleda vozila, sami utvrdite određene pojedinosti, koje će vam pomoći pri odluci o kupnji odabranog vozila. Vrlo je bitno, da li je prodavalac vozila prvi vlasnik, što je vidljivo iz prometne knjižice vozila. Diskretno treba provjeriti, gdje vlasnik živi i radi te čime se bavi. Ovo drugo će vam pomoći, da zaključite kako je vozilo bilo eksploatirano tijekom vremena i da li je prijeđena kilometraža na vozilu adekvatna vašoj kalkulaciji prijeđenih kilometara. Možda nekome ove provjere izgledaju apsurdne, međutim, ako se bolje promisli, nisu. Mjesto stanovanja i mjesto rada vlasnika vozila, itekako utječu na prijeđenu kilometražu vozila a ako to povežemo i sa kvalitetom prometnice između ta dva mjesta, dati će nam uvid na stanje podvozja vozila. Nije zanemarivo, niti čime se vlasnik vozila bavi. Naime, čovjek službeničkog profila, neće ruinirati interior vozila, kao netko tko se bavi obrtničkom ili proizvodnom djelatnošću, te koristi vozilo u različite svrhe. Zanimanje vlasnika vozila, utjecat će i na izgled i stanje prtljažnika vozila. Treba obratiti pažnju i na eventualno montiranu vučnu kuku na vozilu, koja ponekim kupcima znači prednost zbog uložene investicije. No, ovakva prednost više je mana, jer na vozilu koje je vuklo teret zasigurno će ćemo naći znatno više dotrajale opruge, amortizere, gibnjeve, kočnice i kvačilo motora. Zato, u slučaju potrebe vučne kuke, bolje je kupiti vozilo bez kuke, te je naknadno ugraditi. Detaljnim pregledom interiora vozila, može se puno toga zaključiti. Istrošenost gumenih navlaka na papučicama vozila, volana i ručice mjenjača kao i tepiha ispod papučica te tapecirunga lijevih vrata, možemo također grubo utvrditi prijeđenu kilometražu vozila.
 
        Nakon ovakvog pregleda vozila, zatražite od vlasnika na uvid, servisnu knjižicu vozila ili račune za učinjene servise. To su najmjerodavniji dokumenti za provjeru prijeđene kilometraže i uvida u stanje vozila temeljom pregleda, po računu izmijenjenih dijelova na vozilu. Nemojte se nikako dati zavarati ponudom prodavača vozila mjerenjem kompresije na vozilu, jer to nikako nije pouzdan podatak o stanju motora. Ukoliko ste zadovoljni, do sada učinjenim provjerama, tek tada treba pristupiti stručnom pregledu vozila.

         Stručan pregled vozila, podrazumijeva slijedeće. Prvenstveno se gleda opće stanje vozila. Pogledom izvana, gleda se visina vozila u odnosu na tlo, što govori o stanju opruga. Nejednolika istrošenost  guma, upozorava nas na mogućnost dotrajalosti dijelova prednjeg i zadnjeg trapa vozila. Stručno oko, može pogledom ustanoviti, da li su pojedini dijelovi karoserije, mijenjani, ravnani i lakirani. Stanje motora, obzirom na prijeđenu kilometražu, može se konstatirati slijedećim pokazateljima. Isparavanje kroz odušak motora, reći će nam, u kakvom su stanju karike motora i stupanj njihove istrošenosti. Instrument pritiska ulja u motoru (ako je ugrađen) reći će nam, u kakvom su stanju ležajevi motora a za što postoji još nekoliko indikacija. Miris ispušnih plinova (ukoliko se ne koristi instrument), upozoriti će nas na ispravnost ili dotrajalost katalizatora a boja ispušne cijevi, vrlo precizno govori o kvaliteti sagorijevanja goriva. Fizičkim pregledom motora, ustanoviti će se, da li je potrebno izmijeniti što od potrošnog materijala i napraviti kalkulacija troškova.

         Slijedeća faza provjere jest dizanje vozila. Na podignutom vozilu, vidljive su sve one stvari, koje je nemoguće uočiti drugačije. Pregledom, kočnica, amortizera, gibnjeva, ispušnog sistema i ležajeva kotača, ustanoviti će se njihova dotrajalost i izvesti kalkulacija troškova zamijene dotrajalih elemenata. Pored navedenoga, pregledom donjeg dijela vozila, može se ustanoviti, da li je vozilo bilo ikada jače oštećeno.

Tek nakon ovako izvršenog pregleda, sa točnom kalkulacijom troškova za doradu vozila, može se krenuti u realizaciju pogodbe i kupnje vozila. Ukoliko prodavalac ne pristaje na ovakvu provjeru, odustanite od kupnje toga vozila.

 
Stoga, držite se ovih pravila i ne kupujte automobil na sreću!
 
Cijena pregleda vozila i kalkulacija troškova dorade vozila u našem servisu,
uključujuću porez, iznosi...........................................................244 kn 
  
    
Google
 
Web www.bikepark.auto-mart.hr
www.waterbike-auto-mart.hr